Саопштење за медије – СВЕСРПСКИ ДЕЧЈИ САБОР


Саопштење за медије 

СВЕСРПСКИ ДЕЧЈИ САБОР

23-28. мај 2019.

 

Охрабрени успесима већ традиционалне манифестације „Радост Европе”, која је добила престижни међународни сертификат за промоцију европских вредности „Фестивал за Европу – Европа за фестивале” и која ове године обележава педесет година постојања, Дечји културни центар Београд осмислио је још једну манифестацију „СВЕСРПСКИ ДЕЧЈИ САБОР”, која би требало да постане још једно обележје Београда и целе наше земље.

Идеја је да се једном годишње у Београду окупе деца из расејања, која ће кроз богат културно-уметнички програм, осмишљен од стране Дечјег културног центра Београд, упознати Србију као земљу свог порекла и побудити осећај припадности српском национу. Циљ је да деца из расејања науче и проговоре српски језик, усвоје ћирилично писмо и упознају српску историју и културу.

Први „Свесрпски дечји сабор” одржан је у мају 2018. године под покровитељством председника Републике Србије, Александра Вучића. Поред прилике да учествују у посебно осмишљеним културно-образовним програмима, деца из Републике Српске, Хрватске, Мађарске, Румуније и Црне Горе, узраста од 10 до 14 година, остварила су јединствена пријатељства са својим вршњацима из Београда, боравећи у породицама ученика београдских основних школа. Свечани концерт одржан је у Дечјем културном центру Београд, којим је отворена манифестација, уз државну химну „Боже правде“ и поздравне речи господина Николе Селаковића, генералног секретара председника Републике Србије, који је уједно пренео и поздрав од председника Србије пожелевши да ова манифестација заживи и да траје. Остале су нам светле поруке са првог Свесрпског дечјег сабора – да српске деце у Србији и свету буде што више, да негују осећање припадности српском народу и чувају наш национални и културни идентитет.

Ове године СВЕСРПСКИ ДЕЧЈИ САБОР одржаће се од 23. до 28. маја. Покровитељ је председник Републике Србије, а организатори су Градска управа града Београда – Дечји културни центар Београд и Министарство спољних послова Републике Србије – Управа за сарадњу с дијаспором и Србима у региону. Манифестација се реализује уз подршку Министарства културе и информисања.

У том периоду, у Србији ће боравити деца, узраста од 10 до 14 година, из Америке, Аустралије, Велике Британије, Норвешке, Немачке, Хрватске, Француске, Шведске, Северне Македоније, Словеније и Румуније.

Након музичко-сценског програма у Дечјем културном центру Београд, којим ће се обележити почетак манифестације и Дан свесловенске писмености (24. маја), планирана је и посета Тршићу, а након тога и обилазак значајних државних институција и градских знаменитости. Уредница манифестације је Ивана Табори Обрадовић.

Фотографије са Свесрпског дечјег сабора 2018

49 item(s) « of 2 »

Posted in Обавештења, Саопштење за медије and tagged , , , , , .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *