fedemus-2016

„МУЗИКА МОГ СРЦА“ 21. Федемус „Деца композитори“ и промоција новог CD издања

14725370_10154402120545673_1221739754_o
21. Републички фестивал дечјег музичког стваралаштва, „Деца композитори“ ФЕДЕМУС 2016 под називом „Музика мог срца“, одржаће се 20. октобра у 17 часова, у Великој  сали  Дечјег културног центра Београд. Од 1995.године ДКЦБ традиционално организује фестивал  „Деца композитори“ који афирмише младе таленте, промовише дечје стваралаштво и креативан рад одраслих са децом. Једини је дечји фестивал на коме деца учествују као композитори, аутори музике и текста и извођачи. Министарство просвете и технолошког развоја и Министарство културе и информисања Републике Србије, од самог почетка, покровитељи су фестивала.

На концерту ће учествовати мали композитори и кантаутори из: Панчева, Вршца, Крушевца, Лазарева, Ваљева, Беочина, Апатина, Крагујевца, Аранђеловца, Сремске Митровице, Београда и гости програма.



ФЕДЕМУС ПРОГРАМ




Двадесет једну годину деца Србије учествују на републичком конкурсу који ДКЦБ сваке године расписује за дечју композицију у области вокалног и инструменталног стваралаштва. Конкурс је намењен деци ученицима основношколског  узраста, од седам до петнаест година. На конкурсу, који је био расписан у јануару месецу ове године, пристигло је више стотина композиција из преко тридесет пет места Србије, које су групно или појединачно, компоновала деца основних  школа, на своје или текстове својих вршњака. По завршеном конкурсу, у марту месецу, селекциона комисија, у саставу наших еминентних професора музике и аранжера, одабрала је девет инструменталних  и  једанаест вокалних композиција  за које су израђене матрице и које су снимљене у студију „МТ“ Микија Тодоровића. Снимљене вокалне композиције су се нашле на новом ЦД-у.
„Деца композитори“ прописан је наставним планом и програмом у настави музичке културе Министарства просвете и технолошког развоја. ДКЦБ и Фестивал „Деца композитори“ створили су генерације младих композитора, солиста и кантаутора. До сада су издате три аудио касете, десет аудио CD-а у издњу ПГП-а и пет самосталних  издања која прате и нотне збирке у којима се налазе око две стотине седамдесет вокалних композиција.

Учесници Фестивала су свих ових година, представљали нашу земљу на многим међународним фестивалима: „Златно славејче“ у Македонији, у Ковентрију у Великој Британији, „Златна јабука“ у Кјустендилу и Софији, у Бугарској, у Темишвару и Букурешту, Драчу у Албанији и Фетијама у Турској.

Поред ових иностраних наступа, деца солисти и кантаутори учествовали су у многим дечјим програмима нашег града – концерт испред Скупштине града поводом Дана Европе и у Сусретима пријатељства „Радости Европе“ као и у многим ТВ и радио емисијама од којих посебно издвајамо четири специјалне новогодишње емисије „Клацкалица“ Радио Телевизије Србије.

Музички уредник и кординатор ФЕДЕМУСА

Проф.Мирјана Миличић Прокић, дипломирани музички педагог


p9110001_800x600 p9110004_800x600 p9110010_800x600 p9110011_800x600

Posted in Концертни програм, Културно-образовни програм and tagged , , , .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *