О графици

 

Ако те интересује, сазнај мало више о графици и техникама које радимо у Радионици графике ДКЦБ.

 


Дрворез – линорез

 

Дрворез је најстарија репродуктивна и уметничка графичка техника.

Као и (много млађи) линорез спада у технике високе штампе где је штампарска површина уздигнута у односу на делове који се не штампају (урезују – издубљују се посебним ножићима, длетима).

Овакве графичке технике у ликовном смислу намењене су репродуковању линеарних цртежа врло јасних односа најчешће црно – белих површина, линија, тачака…

 

 

У случају наше радионице линорез је техника за забаву, дружење, вежбање моторичких способности, развијање визуелне сензибилности и наравно репродуковање оригиналних дечијих скица насталих цртањем оловком, тушем и четком, фломастером.

 

6 item(s)

 


Линорез у боји

Појам графика најчешће се везује за црно беле односе – отиске штампане црном штампарском бојом али на нашу срећу могуће је израдити и вишебојну графику.

То се може урадити на два начина:

1. на једној графичкој плочи /матрици (линолеуму) поступно се штампа бојом, додатно реже и доштампава следећа боја до коначног отиска

2. свака боја се штампа са различитих линолеума посебно припремљених за сваку боју где у коначном отиску може доћи и до преклапања боја што даје још занимљивији колорит

 

Линорез у боји ми најчешће реализујемо са једне плоче где је основна скица носилац форме али током рада неке делове (позадина и сл.) штампамо различитим бојама и поступно режемо до коначног отиска.

 


Сува игла

 

Сувом иглом називамо технику дубоке штампе (линије и површине које се отискују/штампају, на матрици/графичкој плочи су удубљене, урезане) где су линије настале директним урезивањем, гравирањем иглом на плочи (металној, пластичној…)

 

Ова техника је врло непосредна, може се цртати на самој плочи, без велике претходне припреме скица и материјала. У нашој радионици стари неисправни компакт дискови нам понекад послуже као интересантна матрица.

 

Цртачке вештине у овој техници долазе до изражаја и цртеж може бити детаљнији и богатији па је деци занимљива.

 


Бакрорез – бакропис

 

Бакропис је једне од најзаступљенијих техника дубоке штемпе (линије и површине које се отискују/штампају, на матрици/графичкој плочи су удубљене) када је реч о уметничкој графици. На графичком отиску даје могућност веома прецизних, јасних али и богатих – танких, дебљих, правих, заобљених… линија и шрафура.

Сам процес обраде, у нашој радионици цинкане, плоче/матрице је комплексан и у раду са децом тражи виши степен концентрације, пажње и стрпљења.

Осим брушења дечјег ликовно/графичког израза кроз технику бакрописа учимо се поступности у раду, усресређености и стрпљењу.

 


Акватинта

 

Техника акватинте омогућава нам богату вишетонску графику.

Због комплексности израде плоче ређе је радимо као самосталну технику, користимо је више као допуну бакропису јер припада као и бакропис техникама дубоке штампе.
Кроз ову технику наши полазници увиђају могућности већег рада на матрици и комбиновања техника зависно од ликовне намере.
Вежбамо планирање, истрајност, поступност у ликовном размишљању.

 


 

…погледајте ознаке радионица графике