ФЕДЕМУС – 25. Републички фестивал дечјег музичког стваралаштва


ФЕДЕМУС  – 25. Републички фестивал дечјег музичког стваралаштва

„Деца композитори“ 

Концерт „Веруј у себе’
Петак, 23. октобар, 17 часова
Дечји  културни центар Београд, Таковска 8

Уживо на YouTube ДКЦБ

Поводом завршнице XXV Републичког фестивала дечјег музичког стваралаштва „Деца композитори“  – ФЕДЕМУС 2020 биће одржан концерт „Веруј у себе” у петак, 23. октобра, у 17 часова, у сали „Донка Шпичек” Дечјег културног центра Београд. Концерт ће се одржати без присуства публике, која може пратити концерт уживо на YouTube каналу DKCB.

На концерту ће учествовати победници фестивала – деца композитори и кантаутори из целе Србије. На овогодишњи конкурс, који је трајао од 15. јануара до 15. марта, стигло је више стотина композиција из преко 35 места Србије, које су групно или појединачно компоновала деца основних школа на своје или текстове својих вршњака. По завршеном конкурсу, селекциона комисија, у саставу наших еминентних професора музике и аранжера, одабрала је 12 инструменталних и 11 вокалних композиција. Снимљене вокалне композиције  се налазе на новом ЦД-у ,,Веруј у себе” у издању Дечјег културног центра Београд.

Фестивал дечјег музичког стваралаштва ФЕДЕМУС – „Деца композитори”, прописан наставним планом и програмом у настави музичке културе Министарства просвете и технолошког развоја Републике Србије, једини је фестивал на коме деца учествују као композитори, текстописци и извођачи. Деца Србије, узраста од 7 до 15 година, учествују на републичком конкурсу који Дечји културни центар Београд расписује сваке године за дечју композицију у области вокалног и инструменталног стваралаштва. Од 1995. године фестивал афирмише младе таленте и промовише дечје стваралаштво и креативан рад одраслих са децом. Покровитељи фестивала су Министарство просвете, науке и технолошког развоја и Министарство културе и информисања Републике Србије.

ДКЦБ и фестивал „Деца композитори“ створили су генерације младих композитора, солиста и кантаутора. До сада су издате три аудио касете и десет аудио ЦД-а у издању ПГП-а, као и четири самостална ЦД издања. Ова издања прате и нотне збирке у којима се налазе око двеста седамдесет вокалних композиција.

Учесници Фестивала су свих ових година представљали нашу земљу на међународним фестивалима у Македонији, Великој Британији, Бугарској, Румунији, Албанији и Турској. Поред ових иностраних наступа, деца солисти и кантаутори учествовали су у многим дечјим програмима нашег града – на концерту „Дани Европе“ испред Скупштине града Београда, „Сусрети пријатељства“ Међународне манифестације деце Европе „Радост Европе“, као и у многим ТВ и радио емисијама.

Координатор и музички уредник Фестивала је Мирјана Миличић Прокић.

Posted in Концертни програм, Саопштење за медије and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *