Почела је Летња школа „Дани игре – трагови у времену“


Почела је Летња школа „Дани игре – трагови у времену“

 

Ученици од 3. до 7. разреда из Београда, заинтересовани за креативно писање, у организацији ДКЦБ данас су посетили Археолошко налазиште у Винчи (при Музеју града Београда). У Музеју их је дочекао археолог и кустос Драган Јанковић, који их је водио кроз изложбу и на врло једноставан и упечатљив начин причао је школарцима о древним „винчанцима“, разбијајући предрасуде о људима из леденог доба, за које је уврежено мишљење да су „примитивни“ и „дивљи“. Ученици су сазнали више о винчанској култури, о њиховој досетљивости и способности да направе оруђе и снађу се у свакодневним животним недоумицама. Насупрот општеприхваћеној слици о првим људима као „косматим и брадатим“, па и недовољно паметним и способним, припадници винчанске културе су правили бријаче од вулканског, природног стакла, такође и оруђа за кошење траве, умели су да ткају и изузетно су развили грнчарство. Накит су правили, углавном, од шкољки, а можемо да говоримо и о траговима винчанске уметности – фигуринама Велике Мајке, које су имале улогу божанства, чувара куће.

Летњу школу „Дани игре – трагови у времену“ осмислила је и организовала уредница културно-образовних програма у ДКЦБ Снежана Станковић, педагог. Циљ ове летње школе је да се деца додатно едукују, али и друже са вршњацима и стекну навику одлазака у музеје и библиотеке, у којима ће додатно проширивати своја знања и вештине.

Након обиласка Музеја у Винчи, ученици су добили задатак да напишу кратку новинарску форму – вест, која ће сведочити о њиховом одласку у Винчу. Радионицу организује МА Дајана Лазаревић, сарадница ДКЦБ. Вести, приче и песме, настале на овој летњој школи објављиваће се на Порталу за дечје стваралаштво „Табла“.

Очекујемо успешан наставак ове летње школе, учење и дружење школараца, које, сигурни смо, неће остати без резултата и дечјих осмеха.

МА Дајана Лазаревић

 

Posted in Uncategorized and tagged , , , , , , , , , , , , , .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *