Позоришни спектакл за децу „Мала сирена“ Руског духовног позоришта „Глас“


Позоришни спектакл за децу „Мала сирена“ Руског духовног позоришта  „Глас“

 

Руско духовно позориште „Глас“, захваљујући организацији и подршци Россотрудничества и Руског дома, већ неколико дана гостује у Београду, а одржали су три представе: „Врела писма“ 5. децембра у Београдском драмском позоришту, „Женидба Балзаминова“ 6. децембра у Руском дому и спектакл за децу „Мала сирена“ 7. децембра у Дечјем културном центру Београд.

Аутори дијалога су: награђена уметница Русије Татјана Белевич и Јекатерина Лисоваја (која потписује и рад на костимима и режију). Сценографију потписује Јелена Дорошенко, светло на сцени – Јуриј Јегоров, музику – Јекатерина Жукова, песме – Андреј Ајсин, балетски покрет – Гија Берденешвили, а видео клипове – Иван Саможенков.

Улоге у овим представама тумаче: Асја Куљикова (Мала сирена), Андреј Касницкиј (Принц), Наталија Шеховцева (најстарија сестра Мале сирене и Дма на двору), Карина Власова (Монахиња и Морнарка), Марија Бјалошицкаја (старија сестра Мале сирене и Морнарка), Викторија Фатејева (Принцеза) и Петар Каледин (Боцман, Морска вештица и Свештеник).

Верзија коју је у Дечјем културном центру Београд приказана је верзија из првог издања Андерсенових бајки из 1837. године. То је прилично занемарена и заборављена верзија, а открива нам још један важан аспект личности Мале сирене – она одлази у свет људи, да би добила бесмртну душу, коју имају само људи.

Разговарали смо са заменицом директора позоришта „Глас“ Јекатерином Аристарховом, која нам је испричала да је позориште „Глас“ ове године гостовали су и у Паризу, Берлину и у Варшави. Ово им је први пут да долазе у Србију, а пре тачно 18 година гостовали су у Бања Луци. Њихово позориште је у Русији веома популарно и гостују широм Русије.

Руски духовни театар „Глас“ носилац је бројних захвалница, диплома, а и вишеструко је награђиван бројним медаљама и орденима за допринос култури Руске Федерације. Публика у Србији је сјајно реаговала на њихове представе са духовним мотивима и надамо се да ће бити још пуно оваквих дружења.

МА Дајана Лазаревић


10 item(s)
Posted in Концертни програм and tagged , , , .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *