МЕЂУНАРОДНИ ДАН ОСОБА СА ИНВАЛИДИТЕТОМ

 foto (4)


МЕЂУНАРОДНИ ДАН ОСОБА СА ИНВАЛИДИТЕТОМ

 

У понедељак , 4. децембра  у 14 часова у Галерији и Малој сали смо обележили Међународни дан особа са инвалидитетом.

У галерији је отворена изложба одабраних радова ликовног кабинета (од 1991. до 2017. године), основне и средње школе за ученике оштећеног вида „Вељко Рамадановић“.

Ликовни кабинет води Горана Шкондрић, ликовни педагог.


osobe sa ivd


Небојша Бандовић, после завршеног VI разреда доживео је несрећу – од експлозије мине остао је без вида и дела шаке. Када је дошао у VII разред одбијао је да ради-ваја да би после три месеца затражио одређене боје пластелина и картон. Тада је настала слика „Олуја”. Због своје склоности ка ликовној уметности желео је да студира вајарство. После завршене средње школе добио је пензију као цивилни инвалид рата и одустао од студија.

Ивана Ковачевић, професорка српског језика и руководилац литерарне секције школе за децу на болничком и кућном лечењу „Др Драган Херцог“ је представила Зборник литерарних радова ове школе. Литерарна секција постоји од 2008. године. Чланови секције су освајали многобројне награде на разним такмичењима, а свакако треба издвојити освојено треће место на Републичком литерарном такмичењу Министарства просвете.

Гост изненађења је Марина Блажић, бивша ученица школе „Др Драган Херцог“. Рођена је са  физичким аномалијама на целом  телу. Њен лекарски налаз до сада није уписан у домаће и светске медицинске анале и зато нема право ни на једну врсту социјалне помоћи. Она је данас хип-хоп играчица, осваја награде на домаћим и међународним такмичењима, има своју плесну групу и не скида осмех са лица.

Радован Зорић је завршио школу Вељко Рамадановић. Ради као  правник у суду. Деци је поручио да је живот борба и да треба вредно радити на остварењу сопствених  планова.

Изложба је отворена до 14. децембра.


24 item(s)
Posted in Саопштење за медије and tagged , , , , , , , , .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *