O „КРАЉЕВИЋУ МАРКУ – ОД ПРЕДАЊА ДО РЕПОВАЊА“ Сценa „Донка Шпичек“, ДКЦБ

predstava (1)



O „КРАЉЕВИЋУ МАРКУОД ПРЕДАЊА ДО РЕПОВАЊА“

Сценa „Донка Шпичек“, ДКЦБ

 

Aутор представе: Снежана Бећаревић Поповић
Коаутор: Снежана Станковић
Костимограф и сценограф: Зорана Јовановић
Аутори сонгова: Бранислав Зарин и Душан Безуха
Кореограф: Драгана Станисављевић
Улоге: Баба и Реп Шарца – Маријана Петровић
Мајка Јевросима и Глава Шарца – Снежана Бећаревић Поповић
Девојка – Драгана Станисављевић
Репер Марко и Краљевић Марко – Горан Јоксић


 

predstava (19)

Краљевић Марко

КРАЉЕВИЋ МАРКООД ПРЕДАЊА ДО РЕПОВАЊА“ је интерактивна представа у оквиру цилкуса „Забавна историја”. Пратећи реакцију св

ојих ученика на ову представу (10.4.2017.), покушала сам  да откријем њену драж.„КРАЉЕВИЋ МАРКООД ПРЕДАЊА ДО РЕПОВАЊА“ плени мером. Интеракција је та мера, мера између елемената једне представе и радионице. Она је чини јединственом у односу на све остале представе или радионице које су понуђене овом школском узрасту.

Марко Краљевић, у свом неприсутном постојању, са мером, до краја представе одржава интересовање публике у напетости ишчекивања, те повезује драмске епизоде. Његова појава, у аутентичној опреми, на крају представе праћена је прихватањем  публике, одушевљењем и радошћу.

Укључивање публике – ученика у две сцене, опет је урађено с мером. Вешто, професионално je вођенo глумцима отвореног (који прихватају дечју несигурност у импровизованим условима, грешке у  читању… што појачава привлачност и аутентичност представе), и флексибилног сензибилитета–попут дечје игре, те указују на радионичарски карактер и могућности ове представе. Зналачка осмишљеност дидактичких и педагошких компоненти (као и простор за уношење нових радионичарских ситуација) омогућава да ова представа комуницира са публиком различитих узрасних и образовних нивоа, те широку циљну групу.

Шарац, костими, интерактивна сценографија као и сонгови које је публика ритмички и мелодијски прихватила и који представљају добру карику за идентификацију са ликовима су још једна мера којом је ова представа помирила епохе и данас тако популарно сучељавање модерног и прошлог.

Ретко смо у прилици да видимо овако осмишљен програм који свим својим одликама испуњава мисију Дечјег културног центра, суптилну едукацију: подршка садржајима Наставног програма (реализован је комплетан циклус песама о Краљевићу Марку и на сцени се појављују сви битни ликови: Мајка Јевросима, вила, Шарац,Марко и двоје тинејџера који су грешком покренули календар који их враћа у прошлост, у XIV век.); уметнички домети једног правог позоришта за децу;  интерактивност, забавна нота (шале, сонгови, задаци), игроликост, у мери која је блиска ученицима овог узраста.

мр Даница Пантовић

ОШ „Вук Караџић“ , Београд


23 item(s)
Posted in Позоришни програм and tagged , , , , , .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *