„Симболика орнаменталних представа живог света у српској средњовековној уметности“

foto (10)


„Симболика орнаменталних представа живог света у српској средњовековној уметности“

 

У оквиру програма манифестације ДАНИ ЕВРОПСКЕ БАШТИНЕ синоћ је у сали „Донка Шпичек“ одржана мултимедијална презентација с темом: „Симболика орнаменталних представа живог света у српској средњовековној уметности“.

Господин Душан Миловановић, историчар уметности, теоретичар, критичар и публициста говорио је о улози орнамента и његовом значењу као најстаријем запису људске свесности, о функцији и смислу орнаменталних мотива у српском средњовековном сликарству орнаменталних представа флоре и фауне и орнаменталних композиција уз богат визуелни материјал. Приказани су анимирани филмови савремених уметника: „Асиметри“ Наташе Теофиловић и „Анимације орнамената“ професора Факултета примењених уметности, Вука Ћирића и Душана Зјалића.

У музичком делу програма учествовали су: Ансамбл „Ренесанс“ са две композиције из 14. века и Хор Дечјег културног центра Београд  с композицијом Стевана Стојановића Мокрањца „Тебе појем“ – одломак из Литургије Светог Јована Златоустог и хорском песмом „Српска ћирилица“ Вере Миланковић под диригентском палицом Невене Ивановић и уз клавирску пратњу Милице Пекмезовић.

Програм уредила и водила Снежана Станковић, уредник културно-образовног програма.


10 item(s)
Posted in Културно-образовни програм and tagged , .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *