Промоција сликовнице Јасминке Петровић „На крилима књиге“


Могу ли књиге да лете?

 

„Деца и дечји писци најлепше лете на крилима маште“, поручује нам позната књижевница Јасминка Петровић, чије књиге за децу су међу најчитанијима у Србији. У петак, 12. априла у ОШ „Вук Караџић“ одржана је промоција сликовнице Јасминке Петровић „На крилима књиге“, којој су присуствовали ученици првог разреда ове школе. Промоцију је организовала уредница културног програма ДКЦБ Снежана Станковић, а у улози водитељке програма нашла се библиотекарка Јасмина Атанацковић-Гајић.

Прво питање, које је књижевница упутила деци било је: „Могу ли књиге да лете?“ Прваци су били активни ван сваких очекивања и нудили су најразличитије одговоре на ово питање – од тога да се може полетети читајући квалитетну књигу, до тога да се може летети на „механичким летећим књигама“. Заједно су дискутовали о појму маште и чак саставили бајку о три балона, која су отпутовала у свемир. „У машти можемо да створимо балон, да учинимо да се распукне и да га поново истог, здравог и неповређеног, вратимо у причу“, рекла је Јасминка Петровић.



На промоцији је књижевница читала одломке из своје нове књиге, у којој је главна личност библиотекарка, која воли да се игра са децом. Та библиотекарка тврди да по чарапама познаје децу. Сасвим случајно, једне такве чарапе извукла је из своје торбе водитељка промоције и библиотекарка Јасмина Атанацковић-Гајић, омогућивши књижевници и првацима-добровољцима да направе мало позориште.

Деца су веома добро реаговала на тему ове сликовнице и активно су учествовали у целом програму. Јасминка Петровић је већ гостовала у њиховој школи, тако да су се врло радо упуштали у разговор са њом и давали свој допринос промоцији.

МА Дајана Лазаревић

 

26 item(s)

 

Posted in Културно-образовни програм and tagged , , , , , , , .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *