Препорука књига за јул 2019.


Препорука књиге за основце


 

Наслов: „Том Гејтс: Јооош сјајних посластица (…или не баш)“
Аутор: Лиз Пишон
 
„Том Гејтс: Јооош сјајних посластица (…или не баш)“ ауторке Лиз Пишон је бескрајно забавна књига за децу – шеста из серијала о несташном Тому Гејтсу.

Серијал о Тому Гејтсу веома је популаран у свету, а препоручује се чак и у настави. Занимљиви различити фонтови држе пажњу и олакшавају деци која имају потешкоћа у читању. Текст допуњују урнебесни цртежи и занимљиве игрице!

Овај силан СНЕГ значи да данас нема школе. УРА! ШТЕТА само што дан морам да проведем са Маркусом (који ми иде на живце). Стриц Кевин мисли да је ДОБРА ИДЕЈА да направимо ПОРОДИЧНИ ПОРТРЕТ који би ФОСИЛИ добили за педесетогодишњицу брака (што за мене и не представља поклон). Ни Дилија није одушевљена. Она се мршти (дакле, НИЈЕ се променила).

Књигу „Том Гејтс – Јооош сјајних посластица (…или не баш)“ можете пронаћи у свим књижарама Делфи, Лагуниним клубовима читалаца, онлајн књижари www.delfi.rs и на сајту www.laguna.rs

 


Препорука књиге за тинејџере


 

Наслов: Нећу да мислим на Праг“
Аутор: Соња Ћирић

 

Савремена психолошка драма за тинејџере „Нећу да мислим на Праг“ Соње Ћирић нежна је и суптилна прича о пријатељству и сложеним друштвеним односима који утичу на породицу, а пре свега на децу.

Сви се слажу да Дарја, која иде у седми разред, лепо пише и сви од ње траже да учествује на европском конкурсу за младе таленте – награда је седмодневни боравак у Прагу. С друге стране, њу воле и подржавају Дуца и Даца, власници баште „Добар дан“, ресторана који је увек пун цвећа, домаћих сокова и колача. Они траже да Дарја напише збирку прича о „Добром дану“ и људима који ту долазе. Дарја то прихвата с радошћу јер жели да постане писац и настоји да сама заради новац за Праг зато што га њени родитељи немају. Породичне и љубавне проблеме појачаће и ривалство са другарицом Тамаром, која је убеђена да ће је њен рукопис одвести у Праг, али ће Дарја научити како да превазилази животне препреке.

У основи романа „Нећу да мислим на Праг“ је трагање тинејџера за оним шта желе да буду у животу. Прича о потреби за писањем и читањем, о свести да и млади могу да помогну себи, пријатељима и породици, о таленту који може да реши свакодневне проблеме.

„Нећу да мислим на Праг“ можете пронаћи у свим књижарама Делфи, Лагуниним клубовима читалаца, онлајн књижари www.delfi.rs и на сајту www.laguna.rs

 


Препорука књиге за одрасле


 

Наслов: „Пут до куће сваког јутра све је дужи“
Аутор: Фредрик Бакман

 

Онако како то само он уме, Фредрик Бакман у књизи „Пут до куће сваког јутра све је дужи“ даје нежан приказ борбе старог човека да задржи своје најдраже успомене, као и начина на који његова судбина утиче на његове најближе.

Зар ово није најбоље од свих животних доба, размишља један старац посматрајући свог унука. Тај дечак је таман довољно велики да разуме како свет функционише, али је и даље довољно млад да би одбио да то прихвати.

Деда и Ноа седе на клупи и причају. Испод клупе расте зумбул, а то је цвеће које је бака гајила у својој башти. Деда и Ноа могу да причају о свему. О животним питањима, како оним најбитнијим, тако и оним успутним. У разговору са Ноом деда покушава да се сети како се заљубио у баку и како ју је изгубио. Још увек може да је замисли поред себе и плаши се оног дана када је се више неће сећати.

Деда увиђа да се свет који познаје сада мења. Зато жели да остане ту на клупи са Ноом, где је мирис зумбула и даље тако јак. Али успомене је све теже призвати, па су деда и Ноа сада приморани да науче како да ураде оно најтеже: да се растану.

Ову малу књигу са великом поруком која ће дуго остати у срцима читалаца можете пронаћи у свим књижарама Делфи, Лагуниним клубовима читалаца, онлајн књижари www.delfi.rs и на сајту www.laguna.rs


Препорука књиге за одрасле


 

Наслов: „Јесен у Венецији“
Аутор: Андреа ди Робилант
 

Књига „Јесен у Венецији“ аутора Андрее ди Робиланта је прича о Хемингвеју и његовој последњој музи.

У јесен 1948. Хемингвеј и његова четврта супруга путовали су први пут у Венецију. Познатом писцу је остало годину дана до педесетог рођендана а није објавио ниједан роман скоро читаву деценију. У лову на патке упознао је Адријану Иванчић, упечатљиву Венецијанку тек изашлу из школске клупе. Хемингвеј ће искористити Адријану као модел за Ренату у роману „Преко реке па у шуму“ и наставиће да је посећује у Венецији. Када су Иванчићи, на његов позив, отишли на Кубу, Адријана је присуствовала рађању приповетке „Старац и море“, после које је Хемингвеј добио Нобелову награду. Била је његова последња муза, и за то ће платити своју цену.

Књигу „Јесен у Венецији“ можете пронаћи у свим књижарама Делфи, Лагуниним клубовима читалаца, онлајн књижари www.delfi.rs и на сајту www.laguna.rs

 

Posted in Библиотека ДКЦБ.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *