Представљање књиге „НА ПУТУ СРЕБРА”

Представљање књиге

„НА ПУТУ СРЕБРА”

Гордана Малетић

(Пчелица издаваштво, Чачак, 2019.)

Среда, 27. новембар, 11:00
Дечји културни центар Београд
Таковска 8

Улаз је слободан

 

Гости:

– Гордана Малетић, аутор
– Бојана Јовановић, уредница ИК „Пчелица” (Чачак)
– Миодраг Матицки, књижевник
– Божидар Пешев, књижевник
– чланови Вокалне групе ДКЦБ „Нађи своју звезду”

Модератор: Јасмина Атанацковић Гајић

У оквиру програма Дечјег културног центра Београд, под називом „Клуб читалаца” одржаће се представљање књиге Гордане Малетић „На путу сребра” у среду, 27. новембра, у 11  часова, у Малој сали Дечјег културног центра Београд (Таковска 8).

Нови роман Гордане Малетић нуди читаоцима занимљиву причу која оживљава дух средњовековне Србије.

„Роман започиње сликом ужурбане и узавреле Венеције виђене широм отвореним очима тринаестогодишњег јунака романа Алексе, који потиче из српских крајева, из околине Новога Брда где се копало сребро и односило караванима на разне стране, где се живело још у свету бајки о Сребрном цару из рударских прича.

Користећи многе тематско-мотивске моделе пустоловних романа средњега века, са епизодама згода и незгода на путу Јадранским морем до Дубровника, те потом караваном до Новог Брда, Гордана Малетић вешто уплиће и елементе који погодују приповедачком авантуризму путовања кроз историју – љубавног романа, препознавања, отмице, одвођења у ропство, преоблачења јунакиње Романе у мушко, уплитање у судбине  јунака Јеђупке и Негроманта који проричу људима на путу до Новог Брда.

Наговештај  покретачког мотива које нуди ,,сан о благу”, ауторка срећом замењује узбудљиво уплетеном причом о отмици мапе појединих предела Медитерана, на којој су уцртани до тада непознати предели и обале, што је у оном времену било драгоценије од злата. Управо су земљописне карте гониле људе тог времена да размишљају о величини света, да га истражују, сањају о непознатим земљама које тек треба открити.

Гордана Малетић успева да сложи и вешто до краја приведе све те наративне токове чинећи и на тај начин роман веома читљивим и занимљивим, у пуном смислу књигом која ,,држи”. Уместо да младим читаоцима приповеда измишљену бајку, она их живо уводи у историју ослоњена добрано на научна сазнања (у роману живо делају и историјске личности највишег реда), при чему од свега тога ствара особиту бајку спознаје.” – Миодраг Матицки, књижевник

Програм, чији су аутори Јасмина Атанацковић Гајић и Снежана Станковић намењен је ученицима основношколског узраста.

Добро дошли!

Posted in Саопштење за медије.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *